Gebitsproblemen bij konijnen en knaagdieren
Geschreven door Samantha |
Problemen met het gebit bij konijnen en knaagdieren komen vaker voor dan u denkt. Het is helaas niet altijd even duidelijk dat het om problemen met het gebit gaat. Bij konijnen en knaagdieren zien we vaak dezelfde afwijkingen. Echter in dit artikel vertellen wij u alles wat u moet weten bij konijnen.
Het konijnengebit
Het gebit van een konijn is vrij bijzonder, het bestaat uit snijtanden, stifttanden en kiezen. De stifttanden, die achter hun bovenste snijtanden zitten, onderscheid hun van knaagdieren. Konijnen hebben tanden die blijven groeien. Hun tanden groeien gemiddeld zo’n 2,5 tot 4 mm per week. Hierdoor is het van groot belang dat de groei en de natuurlijke slijtage gelijk is aan elkaar.
Veel voorkomende problemen
Een afwijkende stand van de kaken is een erfelijke afwijking waar u simpelweg niks aan kan doen. Het konijn is eenmaal geboren met een afwijkende stand. Door deze afwijkende stand is er geen sprake van natuurlijk slijten van de tanden. Hiervoor zou u met het konijn naar de dierenarts moeten, zodat de tanden handmatig afgeslepen worden. Als u dit niet behandeld, spreken we over olifantstanden.
Bij de vorming van haken op de kiezen is er ook sprake van verkeerde of onvoldoende slijtage. Deze haken kunnen erg pijnlijk zijn als ze in de tong of wang van uw konijn steken. Vaak ziet u dat een konijn een natte kin krijgt. Dit is doordat er meer speeksel wordt aangemaakt door een wondje op de wang of tong. Het gebruik van de juiste voeding is erg van belang om gebitsproblemen bij uw konijn te voorkomen.
Wat kunt u zelf doen?
Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen om te voorkomen dat er problemen ontstaan met het gebit van uw konijn:
- Juiste voeding: Zoals al eerder besproken kan verkeerde voeding een oorzaak zijn van gebitsproblemen. Deze verkeerde voedingen bevatten vaak te weinig calcium en vitamine D. Het geven van onbeperkt hooi, aangevuld met de juiste brok is de ideale combinatie voor een konijn. U zult dan ook merken dat dit geen gemengde voedingen zijn. Bij gemengde voedingen is het gevaar dat het konijn selectief gaan eten en hierdoor niet de juiste voedingsstoffen binnen krijgt.
- Zelf controleren: Dit klinkt misschien heel spannend, maar u kunt heel gemakkelijk de lip van uw konijn een klein beetje omhoog halen om de snijtanden te zien. Als deze mooi kort blijven is dit een goed teken. Twijfelt u over de stand van de tanden en of ze te lang zijn? Contacteer dan altijd uw eigen dierenarts
- Regelmatige controle: Naast het zelf controleren is een jaarlijkse check bij de dierenarts nooit een slecht idee. Gaat uw konijn voor zijn vaccinatie naar de dierenarts? Laat het gebit dan ook gelijk controleren, u bent er dan toch!
Symptomen – wat kunt u zien aan uw konijn?
Natuurlijk kan het altijd voorkomen dat er al sprake is van gebitsproblemen. Hieronder een aantal dingen die u kunt merken bij uw konijn als er sprake is van (beginnende) gebitsproblemen:
- Minder tot niet willen eten
- Natte kin of kwijlen
- Verdikking(en) rond de kaken
- Niet keutelen
- Afvallen
- Slechte conditie en/of vacht
Heeft uw konijn één van de bovenstaande klachten? Ga dan naar uw dierenarts!
Behandeling van een konijn met afwijkende tanden
In de meeste situaties is er een behandeling nodig om de gebitsproblemen te verhelpen. Door de blijvend groeiende tanden en kiezen is het van groot belang dat deze behandelingen regelmatig herhaald worden. Een dierenarts zal beoordelen en bepalen met welke regelmaat dit nodig is.
Heeft u na het lezen van dit artikel vragen over veel voorkomende gebitsproblemen bij konijnen? Neem gerust contact op met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.be of 03 – 555 91 23.