Service
Winkelmandje
Menu
Medpets Outlet: Flinke afprijzingen op geselecteerde producten! Lees meer

Dracht bij de hond

Geschreven door Samantha |

Een teef wordt gemiddeld twee keer per jaar loops en vruchtbaar. In dit artikel wordt het hele traject besproken van vruchtbaarheid tot bevalling en hoe u uw hond daarbij kunt helpen.

Moederhond met pups

Loopsheid en dekking

Loopsheid

Een teef wordt gemiddeld twee keer per jaar loops. De gemiddelde loopsheid duurt zo’n 3 weken. De teef zal hierbij uitvloeiing uit de vulva krijgen en de vulva zal gezwollen zijn. Gemiddeld is een teefje rondom de 10e dag van haar loopsheid vruchtbaar. De duur van de loopsheid en moment van vruchtbaarheid kan echter erg verschillen per teef.

Wanneer is mijn teef vruchtbaar – Progesteron bepalen

Wanneer u een nestje met uw hond wilt fokken, is het belangrijk om te weten wanneer het teefje precies vruchtbaar is. Er bestaat een bloedonderzoek waarmee progesteron (hormoon) gemeten kan worden en een indicatie geeft over het moment waarop de teef het meest vruchtbaar is.
Aangezien er een grote variatie is wat betreft het moment van vruchtbaarheid per teef, is het verstandig om deze progesteronwaarde te laten bepalen om beter te kunnen voorspellen wanneer de teef vruchtbaar is.

Dekking

Terwijl de teef vroeg in de loopsheid de reu van zich af zal ‘slaan’ als hij een poging doet om haar te dekken, zal ze rondom de vruchtbaarheid een dekking van de reu wel toelaten. Het is belangrijk om rust te creëren rondom de dekking, zodat de teef en reu rustig kennis kunnen maken waarna de dekking plaats kan vinden. Tijdens een succesvolle dekking zullen de reu en teef enige tijd ‘gekoppeld’ zijn. Ze zitten dan gedurende enige minuten aan elkaar vast vanwege de zwelling rondom de geslachtsorganen. Een succesvolle dekking wil niet altijd zeggen dat de teef per definitie drachtig is. Ze moet natuurlijk op het juiste tijdstip gedekt zijn en daarbij is de kwaliteit van de sperma ook cruciaal.

Vaststellen van de dracht

Er is helaas geen bloed- of urinetest beschikbaar om de dracht bij een teef vast te stellen, net zoals bij de mens. Er zijn wel een aantal andere manieren om de dracht vast te stellen.

Voelen van de buik

De buikomvang van de teef zal geleidelijk aan gaan toenemen. Door navoelen van de buik kunnen tussen +/- dag 26-30 de vruchtkamers gevoeld worden door de dierenarts. Dit is echter niet altijd even betrouwbaar, omdat het afhankelijk is van buikvulling van de hond of deze vruchtkamers goed gevoeld kunnen worden. Wanneer de hond bijvoorbeeld een erg volle blaas heeft, kan dit het onderzoek bemoeilijken.

Vanaf wanneer echo maken om dracht vast te stellen?

Om zekerheid te krijgen kan het beste gekozen worden voor een echo van de buik. Deze kan vanaf dag 23 gemaakt worden. Het is lastig om met een echo het aantal pups nauwkeurig vast te stellen, dit kan beter op een andere manier worden vastgesteld.

Vanaf wanneer röntgenfoto maken om dracht vast te stellen?

Vanaf dag 45 van de dracht zullen de skeletjes van de pups zich gaan verbenen en zijn deze op een röntgenfoto zichtbaar. Hiermee kan de gehele buik in beeld gebracht worden en kunnen het aantal pups geteld worden.

Symptomen einde van de dracht

Op het einde van de dracht zullen de melkklieren gaan zwellen en zal in de laatste dagen van de dracht de melkproductie op gang komen.

Hoe lang is de dracht van een hond?

De drachtlengte is gemiddeld 63 dagen, maar kan variëren van 59 tot 67 dagen. Pups zijn levensvatbaar op een drachtlengte van 57-59 dagen. Meestal is de drachtlengte van een groot nest wat korter dan 63 dagen en de drachtlengte van een klein nest relatief langer. Wanneer er bijvoorbeeld maar 1 pup gedragen wordt, is het belangrijk de drachtlengte goed in de gaten te houden zodat de teef niet te lang zal dragen.

Voeding tijdens de dracht

In principe heeft de teef in de eerste 5 weken van de dracht geen extra voeding nodig. Vanaf week 6 zullen de pups heel veel gaan groeien. Voor deze groei zijn natuurlijk extra voedingsstoffen nodig. U kunt er op dat moment het beste voor kiezen om over te stappen op een puppybrok die ook geschikt is voor drachtige en lacterende teven zoals Royal Canin VCN – Pediatric Starter Small Dog, Medium Dog of Large Dog & Specific Puppy All Breeds CPW & Specific Puppy Small Breed of Medium breed. Ze mag dan zo’n 10-15% meer voer per week krijgen tot aan de bevalling. Dit houdt in dat ze op het einde van de dracht zo’n 40-60% meer voeding krijgt dan normaal. Op het einde van de dracht is de buik zo gevuld dat de maag wat in de verdrukking komt. De teef kan op dat moment geen grote hoeveelheden voer meer opnemen. Het is daarom aan te raden vaak kleine porties aan te bieden.

Voorbereidingen bevalling

Werpkist

Het is belangrijk een aantal voorbereidingen te nemen voordat de teef gaat bevallen. De teef heeft in elk geval behoefte aan een rustige, beschutte en tochtvrije plek waar ze kan bevallen en de pups kan verzorgen. Het is verstandig een werpkist te kopen of te maken, liefst met een opstaande rand waar de teef overheen kan stappen, maar de pups niet overheen kunnen klimmen. Zorg ervoor dat de werpkist al enkele weken in huis staat, zodat uw hond er alvast aan kan wennen. In de werpkist kunt u een vetbed leggen en eventueel wat onderleggers. De ideale temperatuur voor de pups in de werpkist is 24-27 graden. Het is verstandig een warmtelamp in huis te hebben die gebruikt kan worden om de pups eventueel extra warmte te geven indien nodig.

Overige voorbereidingen

Wanneer u een groot nest verwacht is de kans aanwezig dat de teef niet genoeg melk voor alle pups heeft. In dat geval kunt u voor de zekerheid zorgen voor kunstmelk Royal Canin Babydog Milk Puppymelk of Vetoquinol Care Milkodog. Wanneer een van de pups onvoldoende blijkt te groeien kunt u direct beginnen met bijvoeren. Zorg daarnaast voor een stapel oude handdoeken om pups eventueel droog te kunnen wrijven na de geboorte. Vaak doet de moederhond dit allemaal zelf, maar het is goed om voorbereid te zijn mocht u toch moeten helpen. Het is ook te adviseren om slijmzuigertjes in huis te hebben, om eventueel slijm af te kunnen zuigen na de geboorte. Een bevalling kan best spannend zijn en de nodige ervaring is handig om in te schatten of alles goed verloopt. Mocht u bijvoorbeeld een fokker kennen die vaker een bevalling van een hond heeft meegemaakt, kan deze u wellicht advies geven of aanwezig zijn wanneer u hond gaat bevallen.

Relevante producten

De bevalling

Tekenen van een naderende bevalling

Het einde van de dracht komt in zicht en de bevalling komt steeds dichterbij. Wanneer weet ik dat mijn hond bijna gaat bevallen? Gemiddeld zullen teven rondom de 63e dag van de dracht gaan bevallen. Enkele dagen voorafgaand aan de bevalling zal de hond wat meer onrust gaan vertonen en nesteldrang krijgen. De melkgift zal geleidelijk op gang komen, waardoor de melkklieren nog verder zullen zwellen. Daarnaast kan een temperatuur dip een aanwijzing zijn dat de bevalling op komst is. Wij adviseren dan ook om de teef vanaf de 56e dag 3 keer daags te gaan temperaturen. Zo krijgt u een inzicht in het normale verloop van de lichaamstemperatuur gedurende de dag. 12 tot 24 uur voor het begin van de bevalling zal de lichaamstemperatuur 0.5-1.5graad dalen. Dit is niet bij alle teven even duidelijk, maar als u wel een duidelijk temperatuurschil meet, dan zal de bevalling binnen 12 tot 24 uur gaan beginnen. Op de dag van de bevalling hebben teven vaak geen/weinig eetlust, ook kunnen ze vaak gaan urineren en zullen ze hun achterkant vaak schoonlikken.

Bevalling

De werpkist is een fijne plek voor de teef om te bevallen. Wanneer de teef echter een andere plek uitzoekt, kunt u haar daar het beste laten liggen. Rust is in deze fase erg belangrijk. Net voor de uitdrijving van de pups kan er wat rode uitvloeiing worden gezien.

Wanneer de teef voor het eerst gaat bevallen, kan de geboorte van de eerste pup wat moeizamer gaan. In het algemeen geldt dat wanneer de teef goed perst, de eerste pup na 45 minuten geboren moet zijn. Bij een onervaren teef kan dit bij de eerste pup iets langer duren. De tijd tussen twee opeenvolgende pups mag maximaal 30 minuten zijn wanneer de teef goed perst.

Wanneer de bevalling wat langer duurt, kan de teef tussendoor een pauze nemen om bij te komen en even te slapen. Zodra het persen echter weer hervat wordt, moet de volgende pup weer binnen 30 minuten geboren worden. Duurt het te lang of twijfelt u of het goed gaat? Neem dan contact met uw dierenarts op.

Normaalgesproken zal de teef zelf het vlies waarin de pup geboren wordt kapotbijten en de pup schoon gaan likken. Doet uw hond dit niet, dan kunt u daar even bij helpen en de pup droog wrijven met een handdoek. Wanneer de teef voor de eerste keer pups krijgt is het verstandig in de gaten te houden hoe ze op de pups reageert. Sommige honden kunnen die krioelende pups in het begin nog een beetje eng vinden.

Zie ons artikel ‘nestje pups’ voor meer informatie over de eerste weken na de bevalling, met een nestje pups in huis.

Heeft u nog vragen over de dracht of bevalling van uw hond? Neem dan contact op met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.be.