Checklist: Hond of kat gaat mee op vakantie
Geschreven door Mara |
Waar moet u aan denken als uw hond of kat mee gaat op vakantie? Dat leest u in dit blogartikel.
Het is vaak heel fijn als uw hond of kat mee mag naar uw vakantiebestemming. Hiervoor is echter wel een goede voorbereiding nodig. Het is niet genoeg om alleen een vakantiebestemming te kiezen waar uw huisdier mee naar toe mag en de spullen mee te nemen die u nodig heeft voor de verzorging van uw hond of kat. U moet ook nadenken over de reis ernaartoe en goed op de hoogte zijn van de invoereisen van het land van bestemming en van de landen waar u doorheen reist. Sommige hondenrassen zijn niet toegestaan in bepaalde landen, of alleen met een muilkorf om en aangelijnd.
Om u hierbij te helpen vindt u in dit blogartikel belangrijke checklists waar u aan moet denken wanneer uw hond of kat mee gaat op vakantie. Ook hebben we een handige video gemaakt met de belangrijkste tips op een rijtje!
Denk hier niet te licht over! Als een huisdier niet aan de eisen voldoet kan het worden aangehouden. Uw hond of kat kan dan in quarantaine worden geplaatst of worden teruggestuurd naar Nederland. Als dit niet mogelijk is kan uw huisdier zelfs worden ingeslapen. Alle kosten zijn voor rekening van het baasje van het huisdier. Neem dus geen risico en zorg voor een goede voorbereiding!
Uw hond gaat mee op vakantie
Het is heel fijn als uw trouwe vriend mee kan op vakantie. Pas uw vakantiebestemming en uw doel wel hierop aan. Stel uzelf een aantal vragen:
- Hoe warm is het op de plaats van bestemming?
- Kan uw hond goed tegen de temperatuur op de plaats van bestemming?
- Kan uw hond mee als u iets gaat ondernemen?
- Is de accommodatie geschikt om uw hond korte periodes alleen te laten?
Met bovenstaande punten gaan we er dan in ieder geval vanuit dat honden zijn toegestaan. Het klinkt heel leuk om uw hond mee te nemen, maar als u van plan bent om veel te gaan ondernemen en uw hond kan hierbij niet mee, dan is uw hond thuis bij een oppas misschien wel beter af. Is uw accommodatie en bestemming helemaal ok om uw hond mee te nemen? Controleer de invoereisen en geniet dan van uw vakantie en elkaar!
Uw kat gaat mee op vakantie
Uw kat meenemen op reis is een heel ander verhaal dan uw hond. U gaat meestal geen verre wandelingen en uitstapjes maken met uw kat. Uw kat zit er ook niet op te wachten lekker te gaan zwemmen. U neemt uw kat vooral mee als u voor langere periodes weggaat en u zelf voor uw kat wilt zorgen. Omdat uw kat meestal in de accommodatie zal verblijven moet u dus wel goed checken of deze geschikt is voor uw kat. Zo ja? Controleer de invoereisen en we wensen u een hele fijne reis!
Algemene eisen voor reizen met uw hond of kat binnen de Europese Unie
De volgende eisen worden in ieder geval gesteld voor het reizen met uw huisdier binnen de EU:
- Een volledig ingevuld Europees Dierenpaspoort
- Identificatie en registratie van uw hond of kat door middel van een chip
- Inenting tegen hondsdolheid, minimaal 21 dagen voor vertrek naar de vakantiebestemming. Een bloedtest is binnen Europa niet meer nodig.
- Sommige landen buiten de EU, zoals Engeland en Noorwegen, willen dat honden verplicht tegen wormen worden behandeld.
Op de website van het LICG kunt u de specifieke invoereisen van honden en katten per land terugvinden.
Buitenland parasieten gevaarlijk voor uw hond of kat
In veel (Zuid Europese) landen komen parasieten voor die wij in Nederland niet kennen. Deze parasieten kunnen ook ernstige ziektes overdragen op uw hond of kat. Denk bijvoorbeeld aan hartworm en Leishmania. Er zijn goede producten waarmee u uw hond of kat kunt beschermen hiertegen. De Scalibor tekenband in combinatie met de Milbemax hond of Milbemax kat zijn bijvoorbeeld goede producten om te gebruiken.
Lees ook onze blogartikelen :
- Met uw hond op vakantie: voorkom ongewenste souvenirs
- Op vakantie met uw huisdier? Tips en advies
- Bescherm uw hond en kat tegen ‘vakantiewormen’
Veilig onderweg!
Bekijk ons assortiment voor veiligheid voor onderweg voor uw hond en veiligheid voor onderweg voor uw kat. Denk hierbij ook aan een eventuele hondenbench of kattenmand om uw huisdier in te vervoeren.
Bekijk ook alles wat u nodig kan hebben voor verkoeling en zwemmen.
Checklist wat neemt u mee op vakantie voor uw hond of kat
Download hier onze checklist die u helpt om alles voor vertrek gereed te maken!
Een vakantie in België met uw hond
Wilt u graag met uw hond op vakantie, maar niet te ver weg? In België is het ook heel goed vertoeven met uw hond. Er zijn heel bestemmingen waar uw hond van harte welkom is en waar u lekker kunt genieten van lange wandelingen, strand en zee.
Met uw hond naar de Belgische kust
U kunt bijvoorbeeld naar de zee met uw hond. In Bredene zijn honden over het algemeen toegelaten. Zowel op het strand en in de duinen als bij verschillende eetgelegenheden. Ook in Blankenberge kunt u verblijven met verschillende mogelijkheden. In de zomerperiode gelden wel andere beperkingen dan erbuiten. Controleer dit dus wel goed voor u gaat via dekust.be. Bescherm uw hond goed tegen teken en let op de aanwezigheid van de Bastaardsatijnrups. De brandharen kunnen voor irritatie zorgen. De Processierups Gel kan huidirritatie verminderen.
Naar de Ardennen met uw hond
Ook in de Ardennen kunt u verschillende dingen ondernemen met uw hond. Zo zijn onder andere Parc des Topiaires in Durbuy en de citadel van Dinant te bezoeken met een hond. Ook zijn er verschillende losloopgebieden waar u lekker met uw hond kunt wandelen. Er zijn diverse mooie wandelingen in kaart gebracht voor met uw hond. Deze kunt u vinden via ardennes-etappe.be. Blijf wederom alert op teken en weet ook dat de vossenlintworm in bijna heel België voorkomt. Ontworm uw hond dan elke 4 weken met een geschikt ontwormmiddel, zoals Milbemax.
Op vakantie naar Belgisch Limburg met uw hond
U kunt ook lekker naar Belgisch Limburg met uw hond. Hier zijn veel losloopgebieden voor u en uw hond, denk aan:
- Haspengouw
- Nationaal Park Hoge Kempen
- Rivierpark Maasvallei
- Grenspark Kempen-Broek
- Bosland
- Vallei van de Zwarte Beek
- De Wijers
- De Merode
- De Groote Heide
Hierbinnen zijn verschillende hondenlosloopzones. Er zijn een aantal gebieden die worden begraasd door koeien en paarden, waardoor u er met uw hond niet mag komen, of alleen aangelijnd. Controleer dit op wandeleninlimburg.be.
Naast de normale bescherming van uw hond tegen vlooien, teken en wormen moet u in dit gebied ook weer bedacht zijn op de vossenlintworm. Gaat u langer op vakantie? Ontworm uw hond dan elke 4 weken.
Heeft nog vragen? Neem gerust contact op met met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.be.