Uw kat laten castreren of steriliseren?
Geschreven door Samantha |
Rond de leeftijd van 5 maanden kan een kitten al geslachtsrijp zijn. Katers kunnen gaan sproeien en poezen worden krols. Door te steriliseren of castreren maakt u uw kat onvruchtbaar en gaat u hormonaal gedrag tegen. Lees in dit artikel meer over het castreren of steriliseren van uw kat!
Verschil tussen castratie en sterilisatie
Er wordt vaak gesproken over sterilisatie bij een poes en castratie bij een kater. Echter worden zowel een poes als een kater gecastreerd. Dit houdt in dat bij een kater de zaadballen weggenomen worden en bij de poes de eierstokken (eventueel ook de baarmoeder). Bij sterilisatie worden de eileiders of de zaadleiders onderbroken, hierbij blijven de geslachtshormonen aanwezig en ook het effect ervan op het lichaam en het gedrag. Hierdoor wordt het alleen onderbreken van de zaad- of eileiders in Nederland vrijwel niet toegepast.
Waarom uw kat laten castreren?
Er zijn verschillende redenen voor het laten castreren van uw kat:
Katers:
- Het tegengaan van sproeien en weglopen. Ongecastreerde katers sproeien om hun geur af te zetten en een partner te vinden. Katers bakenen op deze manier ook hun territorium af.
- Ongecastreerde katten vechten vaker met andere katers. Als uw kat meer vecht, loopt uw kat meer risico op het krijgen van ziektes door bijt- en krabwonden, zoals FIV en FeLV.
- Om verdere problemen te voorkomen, als 1 bal of beide ballen niet ingedaald zijn.
Poes:
- Minder risico op melkkliertumoren en een baarmoederontsteking
- Voorkomen van ongewenste dekkingen en nestjes
- Geen last van krolsheid, zoals veel miauwen, sproeien en erg aanhankelijk zijn.
- Geen risico meer op het ‘Dolly Parton syndroom’. Dit is een goedaardige, maar vervelende zwelling van de melkklieren die veroorzaakt wordt door het hormoon progesteron.
Op welke leeftijd castreren?
Katten van normale grootte zijn op een leeftijd van 4 tot 6 maanden uitgegroeid. Dat zou een mooi moment zijn om uw kat te laten castreren. Als u niet onverwachts een nestje kittens wilt, is het verstandig om uw kat tot de castratie binnen te houden.
Wat kost het castreren van uw kat?
Het is lastig om een indicatie te geven van de kosten voor castratie. De kosten kunnen verschillen per dierenartspraktijk, waardoor het advies is om te informeren bij uw eigen dierenarts naar de kosten. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. De kosten voor castratie van een poes liggen in ieder geval hoger dan de kosten voor de castratie van uw kater.
Nazorg na een castratie
Na de castratie is het belangrijk dat uw kat even rustig aan doet voor een goed herstel. Als uw kat veel aan de wond gaat likken, is het verstandig om een medical pet shirt of een kraag om te doen. Het advies is om de voeding aan te passen na castratie en over te gaan op een light voeding. Na castratie daalt de energiebehoefte en stijgt de eetlust waardoor uw kat meer risico loopt om overgewicht te krijgen. Een kater is nog enige tot 6 weken vruchtbaar na de castratie, dus laat uw kater niet direct naar buiten gaan.
Alternatieven voor castratie
Als u niet van plan bent om te fokken is castratie de beste optie om de eerder genoemde krolsheid, aandoeningen en ongewenste dracht te voorkomen. Niet iedereen zit echter te wachten op een operatieve ingreep bij hun kat. Als uw kat last heeft van overmatig krolsheid, kunt u ook eerst een supplement proberen, zoals de Puur Hormone Balance. Het product Hypersex van Puur is een product wat inzetbaar is bij geslachtsdrift van uw kater. Tenslotte is er voor poezen de poezepil. Dit is een tijdelijke oplossing, maar heeft ook vervelende bijwerkingen. Lees meer over de poezepil in ons blogartikel ‘De poezepil voor uw kat’.
Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over castratie of sterilisatie? Neem dan contact op met ons veterinair team via dierenarts@medpets.be.