Service
Winkelmandje
Menu
Black Friday Deals bij Medpets! Lees meer

Brakende honden en katten

Geschreven door Samantha |

Braken is iets wat iedereen met een hond of kat wel eens heeft meegemaakt. Vaak wordt het veroorzaakt door het eten van bedorven voedsel en is het niet ernstig. In dit artikel leest u alles over braken, de mogelijke oorzaken en hoe u er het beste mee om kunt gaan.

Jack Russell

Braken

Braken is een actieve reflexmatige verwijdering van maag- en/of darminhoud via de bek. Braken is iets anders dan regurgiteren. Dit is in tegenstelling tot braken het passief opbrengen van voedsel uit de slokdarm zonder enige misselijkheid of krachtinspanning en hierbij is het voedsel dus nog niet in de maag geweest. Het heeft andere oorzaken dan braken en we zullen dit verder niet bespreken.

Symptomen

Braken bestaat uit verschillende stappen en u kunt vaak de volgende symptomen herkennen:

  • Misselijkheid waarbij geregeld ook gedragsveranderingen worden gezien. Naast overmatige speekselvorming kan uw hond of kat zich terugtrekken, zich ongemakkelijk voelen, gras gaan eten en soms zelfs gaan janken of rillen.
  • Kokhalzen, dat gepaard gaat met het actief samentrekken van de buik.
  • Ten slotte wordt de maag- en/of darm inhoud actief naar buiten gebracht.

Incidenteel braken

Meestal braken honden en katten door een simpele gastritis (maagontsteking), bijvoorbeeld na het eten van bedorven voedselresten of een verandering van voeding. Een keer braken is geen directe reden tot bezorgdheid en komt regelmatig voor. Braken kan gebeuren op de meest verschillende momenten: op nuchtere maag of vlak na hhttp://nl.wikipedia.org/wiki/Gastritiset eten. Zelfs uren na de maaltijd kan nog onverteerde voedsel worden uitgebraakt. Geel of wit slijm, (gal en/of maagsappen), wordt uitgebraakt bij een lege maag.

Verschillende prikkels

Braken wordt geregeld in de hersenen en kan worden opgewekt door zeer veel verschillende prikkels, zowel vanuit het maag-darmkanaal als daar buiten. U kunt denken aan chemische stoffen, zoals medicijnen of stoffen die vrijkomen door het minder goed werken van bepaalde organen zoals de nieren en lever. Daarnaast kan angst, pijn, acute stress, reisziekte of het eten van vreemde voorwerpen ook tot braken leiden. Als uw hond of kat overmatig braakt en ziek is, is het altijd belangrijk om contact op te nemen met uw dierenarts. We zullen hieronder een aantal mogelijke scenario’s uitlichten.

Iets verkeerds gegeten

Wanneer er vermoedt wordt dat het dier ‘iets’ verkeerds heeft gegeten (wat eetbaar is, niet als er sprake is van niet eetbare objecten) kunt u het volgende doen:

Laat uw hond of kat enkele uren nuchter, water geven mag wel. Daarna meerdere kleine porties licht verteerbare voeding geven. Dit kan bijvoorbeeld Eukanuba Intestinal of Royal Canin Gastro Intestinal zijn of natuurlijk één van de andere commerciële merken. Het is verstandig om een complete maaltijd aan te bieden en om niet direct zelf te gaan koken (mits na overleg met uw dierenarts met een recept voor een gebalanceerde maaltijd). Na enkele dagen kunt u dan meestal rustig aan terug schakelen naar het oude dieet.

Virussen

Daarnaast kan een virus (vergelijkbaar met buikgriep) braken, vaak gepaard gaande met diarree, veroorzaken. Wanneer uw hond meerdere malen gebraakt heeft en daarbij ook diarree heeft, is het verstandig om langs te gaan bij uw dierenarts voor een behandeling. Deze behandeling zal erop gericht zijn om braken en diarree te remmen en te zorgen dat uw huisdier niet teveel vocht verliest. Soms kan het nodig zijn om verder onderzoek te verrichten.

Voorwerp ingeslikt

Honden en katten zijn nog weleens geneigd om vreemde voorwerpen in te slikken. U kunt het zo gek niet bedenken of het is ooit door een hond of kat opgegeten. Denk bijvoorbeeld aan een hond die graag sokken, handschoenen, tennisballen, rubberen speeltjes, flostouwen, stokken of satéprikkers opeet. Katten zijn eerder geneigd om rubberen oordopjes of draadjes wol op te eten. Deze voorwerpen kunnen blokkades in het maagdarmkanaal geven en veroorzaken vaak braakklachten. Wanneer uw hond of kat aanhoudende braakklachten heeft, te sloom is en geen ontlasting produceert, dan kan dit een aanwijzing zijn voor een blokkade in de darm. Neem bij deze symptomen zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts.

Orgaanfalen

Wanneer er bijvoorbeeld leverfalen of nierfalen optreedt, dan zullen ‘gifstoffen’ die zich in het lichaam ophopen een braakprikkel veroorzaken. Vaak vertonen deze dieren ook andere symptomen van algehele sloomheid, verminderde eetlust, afvallen. Bij een vermoeden hiervan adviseren we u contact op te nemen met uw dierenarts.

Wanneer het braken aanhoudt, verergert (meerdere keren per dag), uw hond of kat ziek lijkt, te weinig vocht binnen houdt, bloed of ontlasting braakt etc. dan is het altijd raadzaam om uw dierenarts te raadplegen.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.

 

Relevante producten