Service
Winkelmandje
Menu

Blaasproblemen bij honden

Geschreven door tommy |

Blaasproblemen komen regelmatig voor bij honden. Er zijn verschillende oorzaken, maar de klachten die de hond laat zien lijken vaak erg op elkaar.

blaasproblemen bij honden

De meest voorkomende blaasproblemen bij honden zijn:

  • Blaasontsteking
  • Blaasgruis
  • Blaasstenen

in deze blog bespreken we de symptomen van blaasproblemen, hoe een diagnose gesteld kan worden en hoe u uw hond kan ondersteunen.

Wat zijn de symptomen van een blaasprobleem bij mijn hond?

Zoals gezegd hebben de meeste blaasproblemen vergelijkbare symptomen:

  • Vaak kleine beetjes plassen
  • Verhoogde aandrang om te plassen, maar er komt niet altijd urine
  • Bloed bij de urine
  • Pijn bij het plassen
  • Stinkende urine
  • Veel likken/wassen van de geslachtsdelen

Sommige honden worden ook incontinent of gaan meer drinken en meer plassen.

Hoe weet ik welk blaasprobleem er speelt bij mijn hond?

Met urineonderzoek wordt de diagnose vaak gesteld. Omdat de symptomen van blaasproblemen op elkaar lijken, maar de behandeling van elk probleem anders is, is het belangrijk een diagnose te laten stellen door uw dierenarts. Urineonderzoek is hierbij de eerste stap. Het is wel belangrijk dat de urine schoon wordt opgevangen en vers is.

Soms komt uit het urineonderzoek geen duidelijk oorzaak naar voren. Dan zal de dierenarts de hond willen onderzoeken en eventueel aanvullend onderzoek doen in de vorm van een röntgenfoto of echo van de blaas.

Hoe wordt een blaasprobleem bij mijn hond behandeld?

De behandeling hangt helemaal af van de oorzaak.

Hoe wordt een blaasontsteking behandeld?

Bij een blaasontsteking is er sprake van een ontsteking van de urinewegen. Bij honden is dit bijna altijd een bacteriële ontsteking. Bij honden wordt een blaasontsteking daarom altijd behandeld met antibiotica. Afhankelijk van de pijn die de hond laat zien kunnen hier nog pijnstillers bij worden gegeven.

Als een hond vaker last heeft van een blaasontsteking kan ondersteunende voeding worden voorgeschreven, zoals de Royal Canin Urinary Care. Er zijn ook supplementen die kunnen ondersteunen als uw hond gevoelig is voor een blaasontsteking. Bijvoorbeeld Dr. Ann’s Urinary Care.

Dr Ann’s Urinary Care voor uw hond

Een blaasontsteking komt regelmatig voor bij honden. Vaak spelen bacteriën een rol. Dr. Ann’s Urinary Care kan, naast eventueel medicatie via de dierenarts, helpen om het blaasmilieu te herstellen. De cranberry in dit product zorgt dat bacteriën minder goed kunnen hechten aan de blaaswand. De Vitamine C zorgt voor een goede weerstand en de Solidago virgaurea is een natuurlijke ontstekingsremmer.

Hoe wordt blaasgruis bij honden behandeld?

Dit hangt af van het type blaasgruis wat bij uw hond is gevonden. Blaasgruis ontstaat als mineralen, die zich van nature in de urine van de hond bevinden, gaan kristalliseren. Als er te veel mineralen in de blaas zitten (geconcentreerde urine), kan dit veranderen in blaasgruis en zelfs blaasstenen vormen.

Blaasgruis en -stenen kunnen in het ergste geval de urinewegen blokkeren. Dit veroorzaakt veel pijn bij de hond en als hij helemaal niet meer kan plassen, kan dit heel gevaarlijk zijn.

Blaasgruis is vaak te behandelen met een speciaal dieet, bijvoorbeeld Royal Canin Urinary S/O. Als uw hond echt blaasstenen heeft, dan is het verstandig om de blaasstenen eerst te laten opereren. Afhankelijk van het type blaassteen kan dan worden gekeken hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen.

Er zijn supplementen die het blaasmilieu kunnen ondersteunen, zoals Puur Urogeni.

Een hond met blaasproblemen ondersteunen

Voor alle blaasproblemen geldt dat het helpt om de vochtinname van uw hond te verhogen. Drinken dus ten alle tijden stimuleren. Soms kan het helpen om op natvoer over te stappen.

Zorg ook dat de hond regelmatig kan plassen en zijn urine niet te lang op hoeft te houden. Door voldoende vocht en regelmatig plassen, is de urine minder geconcentreerd en bevat het dus minder mineralen die tot blaasgruis omgevormd kunnen worden en spoelen bacteriën makkelijker uit, waardoor er weer minder risico is op een blaasontsteking.

Heeft u het idee dat uw hond niet kan plassen? Ga dan naar uw dierenarts!

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.