Service
Winkelmandje
Menu
Weekenddeal: -15% korting op Hill’s Prescription Diet natvoer! Lees meer

Autogordel voor de hond verplicht in Duitsland

Geschreven door Tommy |

Jaarlijks brengen enkele miljoenen Nederlanders een bezoek aan Duitsland. Met name in de (zomer)vakantie zullen er ook veel honden mee op bezoek gaan bij onze Oosterburen. Veel mensen weten echter niet dat een autogordel voor de hond verplicht is in Duitsland.

autogordel hond

Uw hond vastmaken in de auto

Wanneer u op reis gaat naar het buitenland is het belangrijk dat u zich van tevoren goed verdiept in de specifieke (verkeers)regels die er in het betreffende land van kracht zijn. Deze zijn namelijk niet altijd even voor de hand liggend. Het vastmaken van de hond in de auto door middel van een autogordel is hier een treffend én actueel voorbeeld van. Gaat u op vakantie naar of reist u door Duitsland, is het verplicht uw hond veilig in de auto vast te zetten, bijvoorbeeld door middel van een autogordel voor de hond, een reiskennel of achter een hondenrek.

Geen gevaar op de weg

In België bestaan er op dit moment geen wettelijke verplichtingen met betrekking tot het vervoer van dieren in de auto. In het algemeen geldt dat men geen gevaar op de weg mag veroorzaken. Dit is natuurlijk een (te) brede definitie, want wanneer is vervoer van dieren dermate onveilig dat het tot gevaar op de weg kan leiden? Door ons gezonde verstand te gebruiken, komen we gelukkig al een heel eind.

Bestuurder is verantwoordelijk voor verkeersveiligheid

In Duitsland zijn de regels met betrekking tot het vervoer van dieren eenduidiger. Volgens artikel 23 van de Duitse Wegenverkeerswet is de bestuurder ervoor verantwoordelijk dat de verkeersveiligheid van het voertuig niet wordt beïnvloed door de lading of de bezetting (met inbegrip van dieren). In Duitsland is het daarom verplicht uw hond veilig vast te zetten in de auto. Indien dit niet wordt nageleefd, loopt de bestuurder het risico een waarschuwing of boete te krijgen. Bij vervoer van dieren (in Duitsland) is het daarom belangrijk met de volgende aspecten rekening te houden:

  • De bestuurder dient te voorkomen dat hij/zij gestoord of in gevaar kan worden gebracht door een vrij lopend c.q. bewegend dier
  • Indien de bestuurder geen maatregelen heeft genomen om de verkeersveiligheid van het voertuig bij het vervoer van dieren te waarborgen, kan dit leiden tot problemen met het verzekeringsrecht
  • Indien dieren niet op deugdelijke wijze worden vervoerd, kunnen deze letsel toebrengen aan de inzittenden. Ter illustratie: bij een botsing met 50 km/h wordt er een druk op het lichaam uitgeoefend die gelijk staat aan dertig keer het eigen lichaamsgewicht. Voor de veiligheid van zowel het dier als de inzittenden is het daarom van belang een dier goed vast te maken, bijvoorbeeld door middel van een speciale autogordel voor de hond
  • Wanneer u een huisdier meeneemt in de auto valt deze onder de inzittendenverzekering. Indien uw huisdier tijdens transport letsel oploopt, wordt dit door de inzittendenverzekering van uw verzekeraar vaak (deels) vergoed. Of dit voor uw verzekering geldt, kunt u terugvinden in de polisvoorwaarden of navragen bij uw verzekeraar

Onvoorspelbaar gedrag door stress

Afgezien van het feit dat het voor dieren – net als voor personen – buitengewoon onveilig (en in Duitsland verboden) is om niet vast te zitten in de auto, kan het ook gevaarlijke situaties voor medeweggebruikers opleveren. Voor veel dieren is (gemotoriseerd) transport überhaupt geen plezierige aangelegenheid. Veel dieren raken gestresst waardoor ze onvoorspelbaar gedrag kunnen gaan vertonen. Als bestuurder zou u hiervan kunnen schrikken met alle gevolgen van dien.

Autogordel, bench of vervoersbox

Als u uw hond meeneemt op vakantie, of huisdieren vervoert in het algemeen, zorg er dan voor dat u dit veilig doet. Voor de hond zijn er speciale autogordels verkrijgbaar, waarmee u uw viervoeter comfortabel en verantwoord kunt vervoeren. Voor kleinere honden en katten kan een bench of vervoersbox een goede oplossing zijn. Zorg er echter wel voor dat u deze goed vastmaakt. Wanneer u een dier in een bench vervoert en deze los in de kofferbak of op de achterbank zet, dan is er nog steeds sprake van een onveilige situatie.

 

Relevante artikelen