Artrose herkennen en ondersteunen
Geschreven door Samantha |
We horen vaak dat oudere honden last hebben van artrose en hierdoor minder soepel bewegen. Maar wat is artrose? Hoe kunt u het herkennen bij uw hond? En natuurlijk: wat kunt u doen om artrose te voorkomen en uw hond te ondersteunen als hij artrose heeft? Dat zullen we in dit artikel bespreken.
Artrose hond
We horen vaak dat oudere honden last hebben van artrose en hierdoor minder soepel bewegen. Maar wat is artrose? Hoe kunt u het herkennen bij uw hond? En natuurlijk: wat kunt u doen om artrose te voorkomen en uw hond te ondersteunen als hij artrose heeft? Dat zullen we in dit artikel bespreken.
Wat is artrose
Artrose is een veel voorkomende gewrichtsaandoening bij honden en wordt gekenmerkt door slijtage van het gewricht wat zorgt voor pijn bij het bewegen.
Een gewricht bestaat normaal uit twee (of meerdere) op of in elkaar passende botten. De uiteinden hiervan zijn met kraakbeen bekleed. Deze botten worden tegen elkaar gehouden door een gewrichtskapsel. Het kraakbeen is veerkrachtig en zorgt voor een mooi glad oppervlak van de botuiteinden en bescherming van het onderliggende bot. Door het gladde oppervlak kunnen de botten ten opzichte van elkaar gemakkelijk bewegen en de veerkracht zorgt voor het opvangen van schokken. De binnenkant van het gewrichtskapsel is bekleed met een vlies, het zogeheten synoviaal membraan. Hier wordt de gewrichtsvloeistof aangemaakt, die het gewricht smeert en voedingsstoffen voor het kraakbeen bevat.
Wanneer artrose ontstaat wordt het kraakbeen ruwer en dunner waardoor de botten niet meer soepel langs elkaar kunnen bewegen. De veerkracht, dus ook het vermogen om schokken op te vangen neemt hierdoor af. Doordat de veerkracht minder wordt moet het rondom liggende kapsel meer schokken opvangen en raakt beschadigd waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat. Het beschadigde kapsel gaat verdikken waardoor het stram en stijf wordt. Als gevolg van deze ontstekingsreactie wordt de vloeistof in het gewricht dunner en bevat weinig tot geen voedingsstoffen meer die nodig zijn voor opbouw en herstel van het kraakbeen.
Door de afname van kraakbeen wordt de druk op de gewrichtsvlakken niet meer goed verdeeld. Het bot breidt zijn draagvlak uit door te verdikken en te verbreden. Aan de uiteinden van de botten worden bot uitgroeisels gevormd. Bot is in tegenstelling tot kraakbeen wel gevoelig en kan pijnprikkels veroorzaken wanneer het onder druk komt te staan.
Wat is de oorzaak van artrose bij honden?
Artrose kan bijvoorbeeld ontstaan door overbelasting van één of meerdere gewrichten, blessures of langdurig tekort aan essentiële (van de voeding afhankelijke) aminozuren. Daarnaast kunnen erfelijke factoren een rol spelen.
Hoe herkent u artrose bij een hond?
In de beginfase heeft de hond moeite met opstaan uit zijn mand of is kreupel tijdens het lopen als gevolg van de pijn die artrose met zich meebrengt. Meestal hebben deze honden last van ‘startkreupelheid’. Dat wil zeggen erg stram of kreupel lopen aan het begin van een wandeling of wanneer hij de mand uit moet komen, maar naarmate hij wat langer in beweging is zal dit afnemen.
In een gevorderde fase zal de hond naast meer pijn ook last kunnen krijgen van spieratrofie. Doordat de gewrichten minder belast worden, neemt ook de spiermassa rondom deze gewrichten af en zal het dier spierzwakte kunnen gaan vertonen. Dit resulteert er uiteindelijk in dat de hond nog meer moeite krijgt met opstaan en soms zelfs hulp nodig heeft. Vaak kan een hond ook niet meer zelf in de auto springen en op een gladde bodem hebben ze de neiging uit te glijden. Het lopen gaat ook steeds moeizamer.
Naarmate de artrose vordert, zal de lust om naar buiten te gaan verminderen, stopt uw hond tijdens het wandelen of gaat zelfs liggen.
Kunt u het risico op artrose verminderen?
Er zijn aantal mogelijkheden om de kans op artrose te verkleinen. Een goede voeding, vooral tijdens de groeifase van uw hond, is belangrijk zodat hij voldoende vitaminen, mineralen, sporenelementen en aminozuren binnenkrijgt. Het hondenvoer dat tegenwoordig verkrijgbaar is bevat over het algemeen voldoende van deze ingrediënten, maar soms zijn extra aanvullingen nodig om de hond in een goede conditie te houden. Ga bij het uitzoeken van een pup van een groot ras bewust op zoek naar een nest dat voortkomt uit ouderdieren die getest zijn op veel voorkomende gewrichtsaandoeningen zoals heupdysplasie (HD) of elleboogdysplasie (ED). Wanneer beide ouders vrij zijn, dan is de kans kleiner dat uw pup zelf HD of ED krijgt. Let op met de beweging van groeiende pups en oudere honden. Door jonge honden niet te veel en te heftig te laten bewegen, zorgt u ervoor dat de gewrichten en de botten zich goed kunnen ontwikkelen. Een hond in de groei kan zware piekbelasting zoals hard rennen en stoeien, achter een stok of een bal aan rennen, rennen naast de fiets, traplopen en de auto in en uit springen nog niet aan. Over het algemeen geldt de regel: de leeftijd van de pup in weken, is het aantal minuten dat per wandeling gelopen mag worden. Oudere honden hebben ook baat bij vaker korte wandelingen. Voorkom overgewicht bij uw hond. Overgewicht zorgt voor een hogere belasting van de gewrichten en dus een grotere kans op het ontstaan van artrose.
Hoe kunt u uw hond met artrose ondersteunen?
Artrose kan niet genezen. Het is een progressieve aandoening, wat wil zeggen dat het alleen maar erger wordt in de loop van de tijd. Door middel van een goede behandeling en ondersteuning kan het proces wel vertraagd worden. Een aantal belangrijke zaken in de ondersteuning van uw hond:
Laat uw hond afvallen bij overgewicht
Door de hond in optimale lichaamsconditie te brengen en te houden voorkomt u dat de gewrichten nog meer belast worden.
Pas de beweging van uw hond aan
Het is belangrijk een regelmatig bewegingspatroon aan te houden als uw hond artrose heeft. Maak meerdere korte wandelingen per dag in plaats van één lange wandeling. Daarnaast is het verstandig zoveel mogelijk rechtlijnige bewegingen aan te houden, zoals bijvoorbeeld lopen naast de fiets. Zwemmen is ook een manier van bewegen waarbij de gewrichten minimaal belast worden. Piekbelasting en overbelasting moeten voorkomen worden. Een weekendje mee naar zee is bijvoorbeeld niet verstandig. Voor gewrichten met artrose zijn snelle wendingen en draaiingen funest.
Ondersteuning met voeding
Er zijn speciale dieetvoedingen op de markt die ondersteunend werken voor de gewrichten. Vaak bevatten deze diëten Omega-3-vetzuren die een bewezen positief effect hebben op de gewrichten. Daarnaast bevatten ze vaak chondroïtine en glucosamine of groenlipmossel die de gewrichten ondersteunen. Voorbeelden van dergelijke voedingen zijn Vetality Metabolic & Mobility, Specific Joint Support, Royal Canin Mobility Support, Sanimed Osteoarthritis en Hill’s Canine J/D.
Ondersteun uw hond met voedingssupplementen
Naast voeding kunt u de hond ook ondersteunen met speciale supplementen die de gewrichten ondersteunen. Deze producten bevatten vaak een combinatie van ondersteunende stoffen, zoals omega 3 vetzuren, gewricht ondersteunende kruiden als Boswellia Serrata en Curcuma, glucosamine en chondroitinesulfaat en ondersteunende vitamines en mineralen. Voorbeelden van goede supplementen zijn bijvoorbeeld Dr. Ann’s Mobility Support Plus, Dr. Ann’s Mobility Support Advanced, Doils Joint, Flexadin Advanced , Synopet Cani-Syn en Puur Glucosamine Extra. Daarnaast zijn er ook nog de homeopathische middelen, zoals bijvoorbeeld Traumeel, die de gewrichten kunnen ondersteunen. Vaak moet u zelf ondervinden welke supplementen het beste resultaat geven voor uw hond.
Pijnstilling hond artrose
Als de artrose vergevorderd is of op momenten van overbelasting kan het nodig zijn om echt een pijnstiller van de dierenarts te geven. Veel gebruikte pijnstillers zijn de NSAIDs (niet steroide ontstekingsremmers). Soms kan het echter nodig zijn om opiaten voor te schrijven. Het is verstandig dit altijd met uw eigen dierenarts te bespreken.
Fysiotherapie voor honden met artrose
Regelmatige, gecontroleerde bewegingen zijn het beste voor een hond met artrose. Fysiotherapie kan hierbij helpen. Overleg met uw dierenarts of fysiotherapie voor jou hond een optie is.
Heeft nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.